Ga naar de inhoud

Op deze pagina deel ik mijn favoriete boeken over Qigong, Meditatie, Humanistische psychologie en velen meer met jullie.

Qigong boeken

The way of Qigong – Kenneth Cohen

The Root of Chinese Qigong – Dr. Yang Jwing-Ming

Chinese Medical Qigong – Tianjun Liu

Meditatie boeken (Zen / Mindfulness)

Zen Buddhism: Selected Writings of D.T. Suzuki – D.T. Suzuki

Zen Mind, Beginner’s Mind – Shunryu Suzuki

Full catastrophe living – Jon-Kabat Zinn

Search Inside Yourself – Chage-Meng Tang

The Mind Illuminated: A Complete Meditation Guide Integrating Buddhist Wisdom and Brain Science – Culadasa, John Charles Yates & Matthew Immergut

Taoïsme

kristoffer schepper tao de levende religie van china

Tao: de levende religie van China – Kristoffer Schepper

Kristoffer Schepper was sinoloog en hoogleraar in Nederland en Frankrijk. Door zijn tijd in Taiwan heeft hij het Taoïsme kunnen beleven. In zijn boek schrijft hij over het Taoïsme en hoe dit is ontstaan en verandert in China. Hij schrijft vanuit verschillende hoeken en geeft een ruim beeld van het Taoïsme. Hij gaat in op de geschiedenis, de zienswijzen, verschillende rituelen en velen meer. Verder slaagt hij in mijn ogen ook enorm erin het verschil van aanpak te laten zien tot hoe religies bij ons werken.

Ecologische crisis en wereld-/levensbeschouwing

Ecodharma: Buddhist teachings for the ecological crisis – David R. Loy

Sacred Nature: How we can recover our bond with the natural world – Karen Armstrong

Humanistische Psychologie

viktor frankl man's search for meaning

Man’s search for meaning – Viktor Frankl

Dit is een heel krachtig boek van een van de grondleggers van de humanistische psychologie. Frankl studeerde filosofie en geneeskunde en had een psychotherapeutisch systeem opgebouwt. Toen werd hij geïnterneerd in over get geheel drie concentratiekampen. Zijn eigen woorden waren dat dit de tijd was om zijn psychotherapie in de praktijk te toetsen. Hij kwam uiteindelijk vrij en schreef het bovengenoemde boek. Een van zijn theorieën is dat ons niemand onze laatste menselijke vrijheid kan nemen: de vrijheid om dingen op ons eigen manier te interpreteren. Het is een geweldig en enorm krachtig boek maar ik raad het je aan om alleen te lezen als je ook een emotioneel uitdagend boek aan kan en wil.

The art of loving – Erich Fromm

Erich Fromm heeft een heel mooie boek erover geschreven dat van iemand houden een vaardigheid is. Het is niets wat we vanaf het begin gewoon kunnen maar iets dat we kunnen leren zoals andere vaardigheden/kunsten ook. Het boek geeft een theoretische onderbouwing hiervan en een goede beginpunt om een goede relatie met jezelf en anderen op te bouwen.

Yoga

Yoga: The Spirit and Practice of Moving into Stillness – Erich Schiffmann

Dit is een heel goed boek over Yoga. Het beschrijft zowel inleidend als ook nauwkeurig de filosofie van Yoga. Verder zijn er heel veel oefeningen en sequenties in te vinden, welke ook goed met beelden weergegeven zijn. Het is duidelijk dat Erich Schiffmann zijn hele leven aan Yoga heeft toegewijd.